woensdag, februari 26, 2003

Een veroordeling tot tbs, waarbij plegers van ernstige misdrijven in een psychiatrisch ziekenhuis worden geplaatst, is bij verkrachters nauwelijks effectief. Dat meldde het Radio 1 Journaal woensdag op basis van onderzoek van de Dr. Henri van der Hoeven Kliniek.
Meer dan de helft van de veroordeelden pleegt opnieuw een seksueel of gewelddadig misdrijf, soms zelfs tijdens hun verlof. Van de seksueel deviante psychopaten, mensen met seksueel afwijkende voorkeuren en een gebrek aan schuldgevoelens, gaat 82 procent opnieuw in de fout, zo meldt het rapport. De behandeling van deze groep kan zelfs een averechts effect hebben, omdat de patiënten daardoor beter worden in het misleiden van anderen.
De kliniek, een forensisch psychiatrisch instituut in Utrecht, deed onderzoek naar alle 94 verkrachters die zij tussen juli 1975 en februari 1996 onder haar hoede had. Het is voor het eerst in Nederland dat naar het recidivegevaar van deze groep is gekeken.
Volgens Dr. Corine de Ruiter, onderzoeker aan de Van der Hoeven Kliniek, moet onderkend worden dat de huidige behandeling bij een grote groep verkrachters niet werkt. De Ruiter pleitte in het Radio 1 Journaal voor onderzoek naar de effecten van chemische castratie en agressieremmende medicijnen. Ook zouden tbs'ers na hun vrijlating langer en intensiever gevolgd moeten worden, meent De Ruiter.