vrijdag, februari 07, 2003

De moord op trimmer Alex Wiegmink (44) uit het Gelderse Drempt choqueert, verbijstert en intrigeert. Een motief ontbreekt, een verdachte al evenzeer. ,,Ik heb veel zaken meegemaakt'', zegt Jos Rouwen van de Arnhemse politie, ,,maar ik weet nu al dat deze moord me zal bijblijven als een van de meest spraakmakende en mysterieuze.''
In de adembenemende, bosrijke natuur van de Posbank bij het Gelderse Rheden loopt een trimmer zijn beproefde route. In straf tempo nadert hij zijn auto, een groene Opel Omega stationcar met op het dak twee kanobeugels. De trimmer is de stand-in voor de vermoorde Alex Wiegmink. De route is de route die hij moet hebben gelopen. En de auto is een getrouwe kopie van die van het slachtoffer, speciaal aangerukt voor een politie-reconstructie. Althans, een poging tot reconstructie, want de moord op de trimmer is vooralsnog een
groot mysterie. Een recherchebijstandsteam, 34 man sterk, bijt er de
tanden op stuk. ,,Ze zullen tot het uiterste moeten gaan om deze moord opgelost te krijgen'', weet Rouwen. Als de fanatieke trimmer Alex Wiegmink in de late middag van 20 januari niet op tijd terug is van een trainingsloop, slaat zijn vrouw alarm. Haar man is punctueel; te laat komen is niets voor hem. De vrees dat de inwoner van Drempt iets is overkomen, wordt later op de avond waarheid. Wiegmink
wordt in het Brabantse Erp dood aangetroffenin zijn volledig uitgebrande auto. Zijn lichaam is verkoold. Slechts aan de hand van gebitsgegevens kan hij worden geïdentificeerd. Na uitgebreid sporenonderzoek stelt de politie vast dat Wiegmink al in Rheden om het leven moet zijn gebracht. Maar waarom? En door wie? En hoe
komt de auto met slachtoffer in Erp terecht, op 100 kilometer van de
plaats van het misdrijf? De politie staat voor een raadsel, ook al omdat
Wiegmink van onbesproken gedrag was. Eigenaar van een schildersbedrijf, vader van drie zonen, gek van sport, lid van de trimclub, betrouwbaar. Niets wijst op criminele contacten of een dubbelleven. ,,Alex was een hardwerkende, normale man, zonder uitspattingen, die erg geliefd was'', benadrukt Peter, zijn oudste broer. Is Wiegmink dan een toevallig slachtoffer? Is hij overrompeld door dieven die het op zijn auto hadden voorzien? Op jacht naar de
waarheid is de politie zeer gebaat bij getuigenverklaringen, hoe summier ook. Na een uitzending van Opsporing Verzocht kwamen 20 aanwijzingen binnen, maar de gouden tip bleef uit. Komende maandag besteedt het tv-programma andermaal aandacht aan de moord, aan de hand van deze reconstructie. ,,We kunnen letterlijk elke tip gebruiken, ook al betreft het een gerucht'', zegt Rouwen. De moord op Wiegmink heeft veel impact op de samenleving, weet hij.
,,De mensen beseffen dat dit iedereen kan overkomen. In deze tijd van
zinloos geweld leidt dat tot veel onrust. `Kennelijk kun je niet eens meer gaan trimmen', dat idee. Daarom is het ook van groot belang dat de zaak wordt opgelost.''