dinsdag, februari 11, 2003

Positiviteitsgoeroe en (ex-)politicus Emile Ratelband is vorige maand slachtoffer geworden van een oplichter. Deze zou hem een band bezorgen waarop duidelijk zou worden dat Gerrit Zalm meer weet over de moord op Pim Fortuyn. Ratelband achtte die geschiedenis niet onmogelijk en investeerde enkele duizenden euro's in het verkrijgen van de band. Die kwam nooit.

De aanbieder van de tape noemde zich Carlos Tuanakotta. Na enig onderzoek bleek het te gaan om dezelfde man die zich in 2001 opwierp als de redder van voetbalclub Vitesse. Tuanakotta, die zich destijds bediende van de voornaam 'Rocky', zou Vitesse helpen aan een sponsor voor een bedrag van 100 miljoen dollar. Toen de verzamelde pers deze sponsor tijdens een persconferentie zou ontmoeten, kwam echter niemand opdagen. Het verhaal bleek een hersenspinsel van Tuanakotta.
In het TROS-televisieprogramma Opgelicht van donderdag 13 februari wordt uit de doeken gedaan dat 'beroepsfantast' Tuanakotta in de afgelopen twee jaar niet heeft stilgezeten. Zo benaderde hij ook de noodlijdende voetbalclubs AGOVV en NAC met reddingsplannen, de schaatsploeg van Spaarselect, autocoureur Christijan Albers en recentelijk de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo). De NeVoBo reageerde aanvankelijk zeer geïnteresseerd toen Tuanakotta het bedrijf Fly Emirates als mogelijke sponsor naar voren schoof, maar zag uiteindelijk in dat de man helemaal geen geld te vergeven had.