donderdag, februari 13, 2003

Op borstvergrotingen voor meisjes van achttien jaar of jonger moet een verbod komen. Daarnaast dienen alle vrouwen met een borstimplantaat zich jaarlijks verplicht te laten controleren bij een arts. Ook moeten zij zich laten inschrijven in een nationaal register.
Dat vindt een overgrote meerderheid van het Europees Parlement. Dat sluit zich daarmee aan bij een voorstel van Europees commissaris Byrne (volksgezondheid), waarover de EU-ministers zich binnenkort moeten uitspreken. Volgens Byrne en de EP-meerderheid zijn de risico's van siliconenborsten te groot voor meisjes. Verder moeten de jaarlijkse controles voorkomen dat op lange termijn grote gezondheidsproblemen ontstaan door lekkende siliconen, die zijn gebruikt voor vergrotingen of vervanging van afgezette borsten als gevolg van kanker. De VVD in het Europees Parlement stemde tegen het EP-advies aan de ministers van Volksgezondheid. VVD-europarlementariër Maaten: "Op zich ben ik niet tegen betere maatregelen voor de gezondheid van vele vrouwen. Maar dit kunnen we beter op nationaal niveau regelen. Dit is geen zaak waar een EU-ambtenaar achter een bureau in Brussel zich mee moet bezighouden."