donderdag, juli 24, 2003

Bijna achthonderd personen zeggen dat zij als kind seksueel zijn misbruikt in het Amerikaanse aartsbisdom Boston. Dat blijkt uit de eerste officiële stand van het aantal slachtoffers in een woensdag gepresenteerd verslag van de Amerikaanse justitie over de misstanden in de diocees. De openbaar aanklager van Massachusetts noemde de geschiedenis van misbruik door geestelijken sinds 1940 "onthutsend". Hij laakte het beleid om de talrijke affaires te verdoezelen. Het onderzoek van zestien maanden leverde echter niet voldoende bewijs op om leiders of medewerkers van het aartsbisdom Boston te kunnen vervolgen. Door onthullingen over het onafgebroken misbruik zag de kardinaal van Boston, Law, zich eind vorig jaar gedwongen af te treden. Hij zou foute priesters de hand boven het hoofd hebben gehouden.