dinsdag, juli 15, 2003

e vermoedelijke dader van de moord op een echtpaar in Sittard heeft zaterdag vlak voor zijn daad waarschijnlijk een auto gekocht bij zijn slachtoffers. Dat zei persofficier J. Wassenberg van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht dinsdagmorgen. De verdachte is de garage van het echtpaar binnengelopen. Garagehouder Jo Zwakhalen (59) heeft vervolgens met een Honda Civic van deze garage zijn klant naar het postkantoor gereden om daar de overschrijving voor de BMW 740i te regelen. Na dat gedaan te hebben reed Zwakhalen met zijn klant terug naar de garage aan de Klaverstraat, waar beiden naar binnen gingen. Vlak daarna hoorden getuigen knallen, de verdachte rende naar buiten en vluchtte met hoge snelheid weg in de BMW. Omwonenden vonden niet veel later in het woongedeelte van de garage het levenloze lichaam van de 59-jarige Ine Zwakhalen, echtgenote van de garagehouder. Jo Zwakhalen en zijn negenjarige kleindochter Audrey lagen zwaargewond in het kantoor van de garage. Jo overleed een dag later in het Academisch Ziekenhuis van Maastricht (AZM). Audrey ligt daar sindsdien in kritieke toestand. Voor haar leven wordt gevreesd. Alle drie de slachtoffers waren van dichtbij door het hoofd geschoten. Waarom de verdachte na de aankoop van de auto de drie mensen heeft neergeschoten, is voor politie en justitie nog een raadsel. De verdachte is volgens Wassenberg waarschijnlijk naar Roemenië gevlucht. Helemaal zeker is dat overigens niet, zegt Wassenberg: "Het is een van de reële mogelijkheden, want hij heeft in Roemenië kennissen of relaties, geen familie". De man, die in Sittard woont en de Nederlandse nationaliteit heeft, is nog voortvluchtig.