woensdag, juli 16, 2003

Een verbod op light-sigaretten en rokertjes met een smaakje kan kinderen van de nicotine afhouden. Brugklassers van 13 en 14 jaar die met sigaretten gaan experimenteren, lopen de grootste kans verslaafd te raken, zeker als ze hun eerste peuk niet vies vinden. Hoe eerder zo'n scholier begint, des te groter is de kans dat hij of zij later een stevige roker wordt. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een woensdag gepubliceerde literatuurstudie. Vooral als de fameuze eerste sigaret weinig onaangename effecten met zich brengt, krijgen de brugpiepers gauw de smaak te pakken. Het is daarom een probaat middel tegen rookverslaving om het gebruik van sigaretten met minder nicotine en teer of met een smaakje terug te dringen. Volgens diverse studies hoeven jonge tieners minder dan tien keer een saffie op te steken om voor de bijl te gaan en verslaafd te raken. Antirookcampagnes zouden zich daarom nadrukkelijker moeten richten op deze kinderen, die net naar de middelbare school gaan. Dergelijke acties leiden volgens onderzoek namelijk wel degelijk tot een positiever beeld van niet-rokers. Volgens de aanbevelingen van het RIVM moet niet-roken de 'sociale norm' worden, oftewel cool.