dinsdag, juli 08, 2003

Dit jaar heb ik de downhill-versie van de Comrades gedaan. Nu wil ik 'm ook nog een keer uphill, van Durban naar Pieter Maritzburg, binnen de zeveneneenhalf uur lopen. Daarmee kan ik dan tevens voor mezelf vaststellen dat die 7.07.52 van dit jaar geen uitschieter is geweest." Wie enige indruk wil krijgen welke ongelooflijke prestatie Hans Roodzant in Zuid-Afrika heeft geleverd, moet weet hebben van alle cijfers en zelf ook een beetje aan het rekenen slaan. Om met de cijfers te beginnen: Hans Roodzant werd 320ste in een veld van 13.310 deelnemers. Daarmee was hij niet alleen met afstand de beste Nederlandse deelnemer, maar ook behoorde hij met zijn klassering tot de beste tweeëneenhalf procent van alle lopers. Nu nog even de 7.07.52 over 89 kilometers vertaald naar meer te bevatten eenheden. Hans Roodzant liep elke kilometer in 4.45, elke tien kilometer in 48 minuten en elke marathon in ongeveer 3.25 uur. Zijn gemiddelde over de hele afstand bedroeg zo'n dertien kilometer per uur. Dat is, gezien de lengte en zwaarte (heuvelachtig, 28 graden) van het traject, onwaarschijnlijk snel.
-----------------------------
mooi verhaal uit de Gelderlander over de Comrades marathon, die dus 89 km lang is en eigenlijk niet mag ontbreken op mijn to do lijstje. Maar eens even toevoegen.