dinsdag, juli 01, 2003

en nog even een quote van Wim Slijkhuis:
Slijkhuis (van 13-1-1923) werd op 16jarige leeftijd lid van AV Holland in zijn geboortestad Leiden. "Ik was geen atleet, maar hardloper. Ik wist niets van atletiek", zei hij vaak. Slijkhuis gaf niet vaak interviews. Daar had hij een hekel aan. "Want wat geweest is, is geweest." In 1943 stagneerde zijn loopbaan door de Tweede Wereldoorlog. Slijkhuis, die in de eerste oorlogsjaren nog diverse malen Nederlandse records op de 1500 en 5000 meter had aangescherpt, deed alles om niet tewerkgesteld te worden in Duitsland. Diverse keren ontsnapte hij aan razzia´s van de Duitse bezetter. Soms ternauwernood. "We moesten ons een keer in rijen opstellen. Doordat een aantal vrouwen amok begon te maken, kon ik wegglippen. Ik ben toen diezelfde avond nog van Leiden naar Amsterdam gelopen." In oorlogstijd werd hij lid van het hoofdstedelijke AAC. Overleven had in die jaren echter een hogere prioriteit dan sportieve prestaties op de atletiekbaan. "Ik heb van honger mijn eigen kat moeten opeten."