donderdag, juli 24, 2003

De aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington hadden voorkomen kunnen worden als de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de federale recherche FBI beter hadden samengewerkt. Dat is de belangrijkste conclusie van een rapport van het Amerikaanse Congres, dat donderdag is vrijgegeven.

"Er waren genoeg blunders en het ontbrak aan de professionaliteit die we van de inlichtingendiensten mogen verwachten", aldus de Democratische senator Bob Graham die de onderzoekscommissie leidde. Als de diensten beter hadden samengewerkt en de onderlinge communicatie beter was geweest, zou de samenzwering mogelijk op tijd zijn ontdekt, zo stelt Graham. De senator uit Florida dingt mee naar de kandidatuur voor zijn partij bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Kapers

Het rapport van negenhonderd pagina's, waaraan leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden twee jaar hebben gewerkt, bevestigt eerdere berichten in de media dat de inlichtingendiensten twee kapers, Khalid Almihdhar en Nawaf Alhazmi, in de gaten hielden, maar ze later uit het oog verloren. De twee kapers zaten in het passagierstoestel dat op het Pentagon, het ministerie van Defensie, in Washington neerstortte. Twee andere toestellen boorden zich in het World Trade Center in New York. Een vierde stortte neer toen de passagiers zich tegen de kaping verzetten.

Volgens het rapport wist de CIA dat de twee kapers banden hadden met het terroristische netwerk al-Qaeda van Osama bin Laden, de hoofdverdachte van de aanslagen die aan bijna 3000 mensen het leven kostten.

Op de hoogte

Ook de FBI volgde een tijd lang enkele mannen die contact hadden gehad met Almihdhar en Alhazmi, toen zij in 2000 in San Diego verbleven. Een regeringsfunctionaris benadrukt echter dat er geen bewijs was dat deze mannen op de hoogte waren van de plannen van de kapers. "Veel mensen kwamen in contact met de kapers", die daarvoor onbekenden waren voor de FBI, "maar niemand was op de hoogte van de samenzwering", aldus de zegsman.

Volgens het rapport speelde Saudi-Arabië mogelijk een cruciale rol bij de aanslagen door de kapers te ondersteunen. Van de negentien kapers kwamen er vijftien uit Saudi-Arabië.