woensdag, april 07, 2004

Chirurgen die geregeld videogames spelen zijn beter in laparoscopische operaties dan chirurgen die dat niet doen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Dat komt volgens de onderzoekers doordat hun motoriek, reactievermogen en oog-handcoƶrdinatie beter zijn getraind. Chirurgen die minstens drie uur per week op de Nintendo of de Playstation spelen maken bij laparoscopische operaties, buikoperaties die worden uitgevoerd met behulp van een videocameraatje en met joysticks bediende instrumenten, 37 procent minder fouten dan hun collega's die geen videogames spelen. Bovendien opereren ze sneller, zo blijkt. Volgens de arts James Rosser, onder wiens leiding het onderzoek werd uitgevoerd, is het opereren met een laparoscoop zoiets als het strikken van je veters met eetstokjes van een meter.