donderdag, april 29, 2004

Murat D. is donderdag veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op onderdirecteur Hans van Wieren van het Terra College in Den Haag.
De straf is conform de eis van de openbaar aanklager. De 17-jarige Murat werd volgens het volwassenenrecht veroordeeld. Een medeverdachte kreeg één jaar celstraf opgelegd.
Voorbedachte rade
Volgens de rechter heeft Murat Van Wieren met voorbedachten rade doodgeschoten. Murat heeft van tevoren besloten dat hij op de onderdirecteur zou gaan schieten. Tussen het moment dat hij het wapen van zijn vriend afpakte en het moment van het schot heeft hij gelegenheid genoeg gehad om zich te bedenken, stelde voorzitter C. Dettmeijer van de jeugdstrafkamer.
De maatschappij moet tegen Murat worden beschermd, vindt de rechtbank. De kans dat de jongen nog eens zoiets doet, is volgens haar aanwezig. Murat is enigszins verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Hij is verder zwakbegaafd en snel gekrenkt, zei de rechter. Daarom heeft ze de jongen volgens meerderjarigenstrafrecht veroordeeld. “Het belang van de verdachte wijkt voor het belang van de maatschappij.”
Lesje leren
Murat heeft bekend dat hij Van Wieren heeft beschoten. Maar het was niet zijn bedoeling om de man te doden: "Ik wilde hem in zijn schouder raken", aldus Murat tegen voorzitter C. Dettmeijer-Vermeulen van de jeugdstrafkamer van de rechtbank.
De verdachte was boos op Van Wieren. "Ik wilde hem een lesje leren", zei hij tegen de rechter. Hij zou zelfs niet hebben gekeken toen hij het fatale schot afvuurde.
Murat, die ten tijde van het incident nog 16 was, had problemen op school. De onderdirecteur wilde hem schorsen, maar had eerst nog met de moeder van de jongen willen praten.