vrijdag, april 23, 2004

De muziek- en filmindustrie en producenten van computerspelletjes hebben in Nederland 205 miljoen euro aan inkomsten misgelopen door de verkoop en ruilhandel van illegale films, muziek en games die via internet zijn gedownload. Dat heeft de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (BREIN) donderdag bekendgemaakt.
"In 2002 was de waarde van het totaal aan illegale schijfjes dat in Nederland werd geruild en verkocht nog 157 miljoen euro", aldus Tim Kuik, directeur van BREIN. Hij denkt dat de stijging niet doorzet. "We hopen met allemaal nieuwe maatregelen de piraterij onder controle te krijgen."
De huidige opsporingsmethodes via de FIOD en het strafrechterlijke onderzoek van het Openbaar Ministerie zouden volgens Kuik vaker moeten plaatsvinden. "We willen beginnen met een pr-campagne over de schade van piraterij. Het moet duidelijk voor de consument zijn dat het uitruilen, kopen en verkopen van illegaal verkregen bestanden, een misdrijf is."