maandag, juni 16, 2003

BREKEND BERICHT
Fanny Blankers-Koen op sterfbed

Atlete van de eeuw Fanny Blankers-Koen verkeert al enkele jaren in een heel slechte conditie. Gevreesd wordt dat ze heel snel zal overlijden. Dat schrijft Kees Kooman in de biografie 'Een koningin met mannenbenen', die deze maand is verschenen. Het voorwoord meldt: 'Ze slijt haar laatste jaren in een diepe, bodemloze eenzaamheid, waar slechts de dood verlichting kan bieden. Ze verblijft in een verpleeghuis, waar ze zich nauwelijks bewust is van welke werkelijkheid dan ook.'
In het laatste hoofdstuk gaat Kooman dieper in op de huidige conditie van Blankers-Koen. Twee jaar geleden kreeg ze een hartinfarct in de wachtkamer van haar huisarts. Haar zoon Jan was daarbij. 'Na snel medisch handelen komt ze weer bij kennis. Maar de pacemaker die later in het ziekenhuis wordt aangebracht om het ooit onvergelijkbare sterke hart zorgeloos te laten kloppen, beschouwt ze als een hulpmiddel dat niet bij haar past.' Volgens Kooman was ze liever meteen overleden. 'Het was een genadig einde geweest, vergeleken bij de lijdensweg die zou volgen.'
Eind vorig jaar werd ze geveld door de ziekte van Alzheimer en een reeks kleine herseninfarcten. Vanaf dat moment ging het heel slecht met Blankers-Koen. Kooman: 'In aanwezigheid van Alida Margaretha Bosshardt, beter bekend als Majoor Bosshardt, liet ze bij wijze van uitzondering godslateringen achterwege in ruil voor gebed. Daarin vroeg ze om de gunst spoedig te mogen sterven.' De kinderen werden erbij gehaald omdat gevreesd werd dat ze elk moment kon overlijden. Ze herstelde, maar alleen lichamelijk. De auteur vertelt desgevraagd dat hij begin dit jaar extra vaart achter zijn boek zette toen hij over de verslechtering hoorde. "Het is heel triest. Ze is nog steeds een sterke vrouw, maar vooral lichamelijk. Geestelijk is het heel snel achteruit gegaan. Het is waarschijnlijk nu nog een kwestie van maanden." Kooman heeft haar overigens niet gezien. In 1948 won Fanny-Blankers Koen vier gouden medailles op de Olympische Spelen in Londen. Gedurende haar loopbaan heeft ze twaalf keer een wereldrecord verbeterd en behaalde ze 58 nationale titels. In 1999 riep de Internationale Atletiek Federatie haar uit tot atlete van de eeuw.