dinsdag, juni 10, 2003

Een op de drie Nederlanders rookt. Ze steken gemiddeld twaalf sigaretten per dag op, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De onderzoekers beschouwen drie van de tien rokers als 'zware rokers'. Zij roken dagelijks twintig of meer sigaretten. Het bureau noemt het opvallend dat rokers steeds jonger beginnen. Zo heeft 7 procent van de rokers al op elf- of twaalfjarige leeftijd het eerste sigaretje opgestoken. De meesten begonnen rond hun zeventiende jaar met roken. Jongens beginnen gemiddeld een jaar eerder met roken dan meisjes, namelijk als ze 16,5 jaar zijn.
Van de niet-rokers heeft bijna de helft vroeger wel sigaretten gerookt. Mannen die zijn gestopt met roken, hebben gemiddeld bijna twintig jaar gerookt. Zij stopten gemiddeld op hun 36e. Vrouwelijke ex-rokers hebben gemiddeld vijftien jaar gerookt, zij stopten ermee op 33-jarige leeftijd.