woensdag, juni 04, 2003

De Amerikaanse ex-president Clinton heeft zijn verhouding met stagiaire Monica Lewinsky pas kort voor een officieel verhoor over de affaire aan zijn vrouw Hillary opgebiecht. Dat onthult de echtgenote van Clinton in haar boek Living History, dat op 9 juni in een oplage van een miljoen exemplaren in de Verenigde Staten verschijnt.
Clinton bracht zijn vrouw in een weekeinde midden augustus 1998 op de hoogte van de affaire, enkele dagen voordat hij voor een jury moest verschijnen. De voormalige First Lady vertelt in het boek van 562 pagina's hoe erg zij het gedrag van haar man vond. Volgens Hillary was het een van de moeilijkste beslissingen in haar leven om niet van Clinton te scheiden. Hillary Clinton ging er aanvankelijk vanuit dat de aantijgingen deel uitmaakten van een lastercampagne van politieke tegenstanders om de reputatie van de president te beschadigen. Zes maanden lang was ze overtuigd van de onschuld van haar man, schrijft ze. De president hield vol dat het bij de Witte-Huisstagiaire Lewinksy slechts om een vriendschap ging.
Twee dagen voor zijn gedwongen getuigenis voor de onderzoekscommissie maakte hij zijn vrouw wakker om haar de waarheid te vertellen. "Ik stond versteld, ik was overmand door verdriet en woedend dat ik hem überhaupt had geloofd", stelt de huidige senator van New York in haar boek. De president verdedigde zijn gedrag door te zeggen dat hij Hillary en hun dochter Chelsea had willen beschermen.