dinsdag, juni 24, 2003

Ouders met overgewicht hebben meer kans op het krijgen van jongetjes. En dat zou voor Groot-Brittannië, waar de helft van de bevolking te zwaar is, kunnen betekenen dat er een tekort aan vrouwen zal ontstaan.
Een groep wetenschappers van de Glasgow University heeft onderzoek gedaan onder meer dan vierduizend paren. Ze hebben gekeken of overgewicht het geslacht van kinderen kan beïnvloeden. En inderdaad: wanneer er zowel bij de vader als bij de moeder sprake is van overgewicht, dan is de kans op het krijgen van een jongetje tot ongeveer 6 procent groter.
En dat is niet alles: de toekomstige generatie vrouwen zal meer mannelijke gelaatstrekken hebben. Het overgewicht van de ouders schijnt namelijk ook haar hormonen te beïnvloeden. In Groot-Brittannië kampt de helft van de bevolking met zwaarlijvigheid. Van de Britse mannen is 21 procent te dik, bij vrouwen heeft ongeveer 23,5 procent een ongezond gewicht. Naar verwachting zullen beide percentages in 2010 stijgen naar 47 procent.
Volgens één van de professoren, Mike Lean, verbonden aan het onderzoek zal de situatie zich verergeren: “We krijgen steeds meer mannelijk uitziende vrouwen bij en zij zullen vermoedelijk door hun overgewicht ook bevallen van jongetjes. Dit kan serieuze complicaties hebben voor onze bevolking.”