zaterdag, juni 14, 2003

Geld voor een aantal jaren vastzetten, heeft weinig zin. Een spaarrekening levert tegenwoordig bijna net zoveel rente op. Bovendien heb je als spaarder weinig last van allerlei beperkende voorwaarden. Dat concludeert de Consumentenbond in haar vrijdag verschenen Geldgids. "Het is treurig gesteld met het rendement op deposito's. Waarom zou u uw geld achter tralies zetten als een spaarrekening net zoveel oplevert?" stelt de Consumentenbond.
Alleen vijf- en tienjarige deposito's zijn nog te overwegen. Bij de Yapi Kredi Bank en DSB Bank bijvoorbeeld krijgt de spaarder die zijn geld vijf jaar vastzet 4,75 procent rente. Een gewone spaarrekening bij deze banken levert een rentevergoeding op van circa 4,5 tot 4,6 procent.
Het voordeel van deposito-sparen is dat de consument verzekerd is dat hij meerdere jaren de afgesproken rente krijgt. Bij een gewone spaarrekening is de rentevergoeding ongewis en afhankelijk van de schommelende internationale rentetarieven.
Het nadeel van het geld vastzetten is dat de consument voor de afgesproken einddatum niet aan zijn geld kan komen zonder een hoge boete te betalen. "Bij de ABN Amro kan die zelfs oplopen tot 10 procent van het opgenomen bedrag. Zonde van het geld", aldus de bond.