woensdag, september 28, 2005

Het autoconcern DaimlerChrysler schrapt 8500 banen bij zijn Mercedes-divisie. Dat zijn er 3000 meer dan waar eerst rekening mee werd gehouden. De afslanking moet binnen twaalf maanden zijn voltooid, zo liet het concern woensdag weten.
Bij Mercedes is sprake van tegenvallende resultaten. De nieuwe topman van het Duits-Amerikaanse DaimlerChrysler, Dieter Zetsche, voerde woensdag besprekingen over de reorganisatie met het management. De meeste banen verdwijnen bij de vestiging in Sindelfingen.
Het autoconcern heeft wereldwijd 385.000 mensen in dienst. Van hen werkt bijna de helft in Duitsland. Bij de divisie Mercedes, waar ook de merken Smart en Maybach onder vallen, werken in Duitsland ongeveer 160.000 mensen.
De autobouwer zet voor de personeelsvermindering 950 miljoen euro opzij. Desondanks blijft DaimlerChrysler bij zijn eerder uitgesproken financiƫle doelstellingen voor dit jaar. Het grootste deel van de reservering komt ten laste van de resultaten over het vierde kwartaal.
Het is de bedoeling dat de operatie voor een groot deel via een vrijwillige vertrekregeling wordt uitgevoerd. Sinds de zomer van vorig jaar geldt bij de Duitse vestigingen van het concern een banengarantie. Tot 2012 kunnen de werknemers geen gedwongen ontslag krijgen.
DaimlerChrysler liet weten dat de 'aanpassingen' noodzakelijk zijn om de concurrentiepositie te verbeteren via verhoging van de productiviteit. De maatregel draagt bij aan het behoud van de productie in Duitsland, aldus het concern.