dinsdag, september 06, 2005

Op de Veluwe liep begin deze zomer een poema rond. Maar waar is deze gebleven?
De eerste berichten over een grote katachtige die op de Veluwe rondliep kwamen half juni binnen. Al vrij snel werd bekend dat het over een poema zou gaan. Vervolgens leek het land op zijn kop te staan. Elk zichzelf respecterende zender stuurde een cameraploeg en belangstellenden stroomden in groten getale naar de plekken waar het roofdier gesignaleerd was. Gebieden werden afgezet, helikopters hielpen mee met zoeken en ook de politie, de Marechaussee en het leger werden ingezet. Nederland bleek ook ineens over heel veel poemadeskundigen te beschikken, verdeeld in twee kampen. Een deel beweerde dat de poema niet bestond, het andere deel bevestigde de aanwezigheid van het roofdier.

Winnie
Veel mensen sloten de poema in het hart en er ontstond een lobby om het leven het beest te sparen. “De mailbox liep over met hartverwarmende mails aan de burgemeester om de poema niet dood te schieten”, vertelt Helen van den Oever woordvoerster van de gemeente Ede. De grote kat kreeg zelfs een naam en ging vanaf dat moment als Winnie de Poema door het leven. De Friese Stichting Pantera wierp zich op om Winnie levend te vangen en maakte ook foto’s van de poema. Daarmee was definitief aangetoond dat de verhalen op waarheid berustten. De vage afbeeldingen trokken echter een aantal sceptici niet over de streep.

Mais
Zij zullen zich gesterkt voelen in hun mening nu er drie maanden later nog altijd geen poema is. “Sinds half juli is de poema niet meer gesignaleerd op Edens grondgebied”, aldus Van den Oever. De gemeente Apeldoorn heeft half augustus nog een laatste serieuze melding gekregen.
Woordvoerder van de gemeente Apeldoorn Wiel Waelen denkt dat de poema zich misschien wel schuil houdt in de maisvelden. "Als hij er nog is, kan hij zich mooi verbergen in de mais die hoog staat. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat de poema weinig meer gezien wordt." Waelen verwacht dan ook dat na de oogst de poema mogelijk weer vaker van zich zal doen spreken.

Geen jacht
Als dat inderdaad het geval is, zal de faunabeheerder van de Gelderse gemeente worden ingeschakeld om achter het beest aan te gaan. Apeldoorn betaalde eerst Pantera om het dier te vangen, maar heeft sinds 7 juli een eigen organisatie in het leven geroepen. "Doel is nog steeds om de poema te vangen. Alleen in het uiterste geval wanneer het publiek in gevaar komt zou het kunnen zijn dat het beest wordt afgeschoten", aldus Waelen.
De gemeente Ede heeft ook nog altijd wel een team met jachtopzieners van het Nationaal Park de Hoge Veluwe klaarstaan om er op af te gaan als er ‘een serieuze melding wordt gedaan’, verklaart Van den Oever. “Het team jaagt niet op de poema. Het is een project in ruste.