donderdag, september 15, 2005

Een ‘werkfout’ van spoorbeheerder Prorail en zijn aannemer Strukton heeft de (tweede) ontsporing van een lege kolentrein ten westen van station Amsterdam Centraal veroorzaakt. Dat concludeerde de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) na onderzoek. Begin juni van dit jaar ontspoorden kort na elkaar twee goederentreinen op ongeveer dezelfde plaats bij het Amsterdamse station. Er bestaat een verband tussen de twee botsingen, aldus de IVW. ‘Hoofdoorzaak’ van het tweede incident was een foute wisselstand. Dit bleef voor de treindienstleider onopgemerkt, omdat de wisselbeveiliging deels was uitgeschakeld. “Deze ongewenste situatie was achtergebleven na herstelwerkzaamheden naar aanleiding van de eerste ontsporing'', aldus het inspectierapport. Nadat de (door het eerste treinongeluk) beschadigde wissel was gerepareerd, hebben ProRail en Strukton niet gecontroleerd of het spoor weer veilig berijdbaar was. Hoewel een dergelijke controle niet verplicht is, was het in dit geval volgens de inspectiedienst ‘wel wenselijk' geweest dat de uitvoering van het reparatiewerk was nagelopen.
-----------------
wel wenselijk noemen ze dat....mooie omschrijving voor iets wat natuurlijk had moeten gebeuren.
Die rails weer aan elkaar breien, nee da's lekker.