dinsdag, september 06, 2005

Ze waren de uitvinders van het woord 'bling', een woord uit de Amerikaanse straattaal dat staat voor het met extravagante sieraden en bezittingen uitdragen van de eigen welvaart, en gaven de verafgoding van materieel bezit binnen hiphop een krachtige nieuwe impuls. Hun wagenparken waren altijd net iets imposanter en ze plakten zelfs hun hele gebit vol met diamanten. Maar sinds orkaan Katrina zijn ook de puissant rijke rappers en eigenaars van raplabels Cash Money en No Limit in New Orleans vrijwel alles kwijt.

Het was de in New Orleans geboren rapper en zakenman Master P die halverwege de jaren negentig met zijn No Limit Records voor het eerst hiphop uit het zuiden van de Verenigde Staten op de kaart zette. Omdat hij zijn platen onafhankelijk uitbracht en wereldwijd successen scoorde, werd hij een van de rijkste mannen in de hiphopindustrie. Sinds Katrina zijn Master P en zijn familieleden vrijwel alle met dat geld aangeschafte huizen, studio's en bezittingen kwijt. Master P heeft met zijn vrouw Sonya en zijn rappende zoon Lil' Romeo het voortouw genomen in talloze reddingsoperaties en benefietacties. De hiphopmiljonair, die zelf enkele familieleden mist, zei tegen website Eurweb.com: ,,Teveel mensen hechten zich aan materiƫle dingen, terwijl ze zich zorgen zouden moeten maken om hun welzijn.''

Het eveneens in New Orleans gevestigde Cash Money Records nam in de tweede helft van de jaren negentig de fakkel over van No Limit als het succesvolste onafhankelijke platenlabel in het zuiden van de Verenigde Staten, en zorgde er met rappers als Juvenile en B.G. voor dat het woord 'bling' ingeburgerd raakte. Eigenaar Brian 'Baby' Williams was met zijn glimmende gebit en zijn prijzenwinnende wagenpark jarenlang het boegbeeld van de bling-cultuur. Ook hij is sinds de orkaan een groot deel van zijn bezittingen kwijtgeraakt. Voormalig Cash Money-rapper Juvenile vertelde op een persconferentie dat ook zijn huis is vernietigd en klaagde net als vele andere zwarte prominenten de regering-Bush aan omdat deze met zijn fixatie op het buitenland de arme gemeenschappen in de grote steden in zijn eigen land zou verwaarlozen. Juvenile kreeg bijval van zijn stadsgenoot Young City, die ook bekend staat als Chopper, een negentien-jarige rapper op het Bad Boy-label van P. Diddy die tegen website Allhiphop.com zei: ,,Bush praat erover dat we de mensen in Irak moeten helpen, maar hij maakt zich niet eens druk om de mensen in zijn eigen land.'' Tegen Sohh.com vertelde diezelfde Young City dat vrienden van hem zijn verdronken en een van zijn huizen flink is beschadigd door de overstroming. ,,Daar had ik net een bioscoop in laten bouwen, die is dus ook vernield.''