dinsdag, september 27, 2005

NRC Handelsblad - Economie: 'Duitse' oplossing voor Volkswagen: "Het is méér dan zomaar een grote zakelijke transactie. De aankondiging dat Porsche voor ruim 3 miljard euro een belang van 20 procent in Volkswagen wil kopen houdt niet alleen analisten bezig. Het gaat om de kern van de Duitse economie en om een product dat Duitsers bepaald niet koud laat. Het gaat om markante ego's en om de macht van een dynastie. Hier is de Duitse industriële structuur in het geding. En ook een beetje het Duitse zelfbeeld.

De deal is een variatie op het verhaal van David en Goliath. Porsche bouwt met 11.000 man 80.000 auto's per jaar. Volkswagen bouwt met 400.000 man vijf miljoen auto's per jaar. De kleinste Duitse fabrikant wordt de belangrijkste aandeelhouder in de grootste. Dat is een opzienbarende verschuiving van macht in een land waar elke zevende arbeidsplaats verbonden is met het lot van de auto-industrie.

De deal is ook omstreden. Op de beurs werd Porsche gisteren bestraft met een koersdaling van 10 procent. Analisten zien niet in waarom het florerende Porsche zoveel geld moet steken in een concern dat van de ene crisis naar de andere hobbelt. Een moloch, die gebukt gaat onder hoge kosten, de gevolgen van slecht management en ook nog eens kampt met de naweeën van een corruptieschandaal. Duimen omlaag, oordeelde de beurs: een slechte investering met onduidelijke motieven.

Porsche geeft twee redenen voor de geplande aankoop. Met de deelneming wil Porsche de zakelijke banden tussen de twee fabrikanten bezegelen. Volkswagen en Porsche ontwikkelen samen auto's en nieuwe motoren. De Porsche Cayenne wordt bijvoorbeeld gebouwd bij Volkswagen in Bratislava. Het komt wel vaker voor dat bedrijven innige operationele banden bezegelen met wederzijdse deelnemingen. Maar meestal gaat het dan om kleinere investeringen."