woensdag, september 07, 2005

De overheid moet van de rechtbank in Den Haag de subsidie aan de SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) opschorten. Volgens de rechtbank steunt de staat met de subsidie discriminatie van vrouwen. Dat heeft de rechtbank vanochtend bepaald. De zaak was aangespannen door onder meer het Proefprocessenfonds Clara Wichmann. Volgens de rechtbank handelt de SGP in strijd met het internationale Vrouwenverdrag door vrouwen geen volwaardig lidmaatschap toe te staan.
Vrouwen kunnen, op grond van de christelijke denkbeelden van de partij, alleen 'bijzonder lid' van de SGP zijn. Dat betekent dat zij geen bestuursfuncties binnen de oudste nog bestaande partij van Nederland mogen bekleden en niet over partijzaken kunnen meestemmen. Het is voor het eerst in de recente geschiedenis dat de rechtbank een oordeel geeft over het discriminerende karakter van een partij in de Tweede Kamer. De rechtbank heeft de klacht over de SGP zelf niet ontvankelijk verklaard omdat het algemeen belang niet in het geding is, maar het ,,een belang is dat alleen SGP-vrouwen aangaat''. De SGP-vrouwen willen de discussie binnen de partij beslechten.
,,De overheid heeft niets ondernomen om aan de discriminatie van vrouwen door de SGP een einde te maken, maar heeft zelfs de SGP ondersteund door middel van het verlenen van subsidie'', aldus het vonnis. De SGP krijgt circa 800.000 euro per jaar van de overheid, exclusief de salarissen van de twee Tweede-Kamerleden en hun fractiemedewerkers (300.000 euro). Het is volgens de SGP nog onduidelijk of ook de bijdrage aan de fractie onder de uitspraak valt. De financiering van de Kamerfractie valt onder de begroting voor de Hoge Colleges van Staat en loopt via het presidium van de Kamer. De SGP laat via een woordvoerder weten ,,verbaasd en teleurgesteld'' te zijn over de uitspraak. ,,Maar omdat het vonnis de staat betreft, kunnen wij hier niets tegen doen. Wij wachten af wat de overheid zal doen.'' De partij vreest grote consequenties voor de toekomst van de SGP.
Secretaris L. Pronk van de Kiesraad zegt dat de uitspraak van de rechtbank ,,geen gevolgen hoeft te hebben voor deelname aan de verkiezingen, het gaat nu alleen om de subsidiƫring''. Volgens haar wordt door het vonnis ,,immers ook niet het lidmaatschap van SGP-leden van de Tweede Kamer beƫindigd''.