maandag, september 05, 2005

Het is zeer waarschijnlijk dat Lance Armstrong doping heeft gebruikt. Dat meent Dick Pound, voorzitter van het mondiale anti-dopingbureau WADA.
Pound wijst in de Duitse internetkrant Netzeitung niet direct met een beschuldigende vinger naar de Texaan, maar neemt het wel op voor het laboratorium Chatenay-Malabry dat oude B-stalen uit 1998 en 1999 heeft onderzocht op sporen van epo. Het lab voerde deze tests uit om het onderzoek naar epo te kunnen verfijnen, het middel was in 1999 nog niet op te sporen. Bij de analyse van de oude monsters kwam aan het licht dat Armstrong tijdens de Tour van 1999 zes keer een positieve dopingtest zou hebben ingeleverd. Dat nieuws werd onlangs onthuld door de Franse sportkrant L'Equipe. Het lab trof in 46 urinemonsters uit de jaren '98 en '99 sporen van epo aan. Het is de zoveelste dopingbeschuldiging aan het adres van Armstrong. De zevenvoudig Tourwinnaar, die in 1999 zijn eerste zege boekte, ontkent in alle toonaarden dat hij verboden middelen heeft gebruikt. Armstrong denkt dat er iets fout is gegaan bij het bewaren van zijn urinemonsters en dat daardoor de testuitslagen zijn beïnvloed. Maar Pound gelooft niet in de theorie van Armstrong. Volgens de Canadees is er geen enkele reden om aan te nemen dat het toonaangevende dopinglab een fout gemaakt zou hebben. 'Het zou kunnen dat epo-sporen na verloop van tijd uit de urine verdwijnen, maar het is onmogelijk dat er eerst geen epo in zit en dan plotseling uit het niets toch opduikt.' De Internationale wielrenunie UCI maakt later deze week bekend wat ze met de onthullingen in L'Equipe doet. WADA-voorzitter Pound bevestigde nogmaals dat het erg moelijk is om Armstrong eventueel alsnog te bestraffen.
------------------
het is overigens dezelfde Dick Pound die eerst glashard ontkende dat er fouten zaten in de EPO-test en daar later toch enigzins van terug moest krabbelen....