vrijdag, september 02, 2005

Planet - Illegale prijsafspraken bierbrouwers: "Bierdrinkers hebben jarenlang te veel betaald. Vier Nederlandse bierbrouwers hebben illegale prijsafspraken gemaakt, eventuele boetes kunnen in de miljoenen lopen. Dit stelt de Europese Commissie. Een onderzoek van vijf jaar heeft nu tot een aanklacht geleid. Het gaat om Heineken, Grolsch, Bavaria en de Nederlandse tak van het Belgische Interbrew. De brouwers zijn officieel op de hoogste gesteld. De Nederlandse Mededingingsautoriteit deed in 2000 invallen bij de brouwers op verzoek van de Europee Commissie. De vier Nederlandse bierbrouwers worden verdacht van overtreding van de Europese mededingingsregels. De woordvoerder van verantwoordelijk eurocommissaris Kroes zei vrijdag “over bewijsmateriaal te beschikken waaruit blijkt dat de bedrijven prijzen overeenkwamen, klanten toewezen, de voorwaarden voor afzonderlijke klanten bespraken en commercieel belangrijke bedrijfsinformatie uitwisselden.''