vrijdag, september 02, 2005

Driehonderd manschappen van de Nationale Garde zijn in New Orleans geland om de orde te herstellen. De militairen kregen de toestemming om op 'geteisem' te schieten, maakte de gouverneur van Louisiana bekend.
De soldaten waren in Irak gestationeerd. De groep is goed getraind, ervaren en 'oorlogsproef', aldus gouverneur Blanco. Volgens haar weten deze troepen hoe ze moeten schieten en doden en 'zijn zij meer dan bereid om dat te doen, mocht het nodig zijn''.
Anarchie
Een chef van de staatspolitie van Louisiana bestempelde de situatie op het gebied van recht en orde in New Orleans als
'slecht'. Maar volgens hem zijn de anarchistische wantoestanden rond de noodopvang in het stadion Superdome 'gestabiliseerd'.
Hij erkende dat agenten hun politiepenning hebben teruggegeven omdat zij er niets voor voelden plunderaars te bestrijden.
Kritiek op autoriteiten
Gezien de anarchie en chaos in het door de orkaan Katrina getroffen New Orleans, moeten steeds meer Amerikaanse autoriteiten zich tegen groeiende kritiek verweren. Zij spreken tegen dat de hulpverlening te traag op gang kwam en slecht is georganiseerd.

Iedereen doet alles wat binnen zijn macht ligt, stelde de directeur van het nationale agentschap voor noodhulp (Federal
Emergency Management Agency). Hij wees er op dat de ramp niet voorbij was nadat Katrina haar verwoestende werk had gedaan. Door dammen die bezweken en de daarop volgende overstromingen verslechterde de situatie elke dag daarna.

Directeur Michaal Brown noemde de problemen voor de hulpverleners veel groter dan die na de tsunami van eind vorig jaar in Azië. Daar trok het water zich snel weer terug, aldus Brown. In het Amerikaanse rampgebied waren vóór de orkaan al veel hulpmiddelen klaargezet, die door de watersnood echter niet meer bereikbaar bleken.

De vader van president Bush, ex-president George Bush, zag zich gedwongen het voor zijn bekritiseerde zoon op te nemen. Volgens hem trof de Amerikaanse regering alle maatregelen die het had moeten nemen. Niemand kon een deel van de problemen voorzien, zoals de dijkdoorbraken en de crisis bij de noodopvang in het stadion Superdome, aldus de ex-president.