zondag, november 23, 2003

De Amerikaanse softwarepionier William H. Gates III heeft al meer dan de helft van zijn vermogen aan goede doelen gegeven. Dat blijkt uit een ranglijst van de grootste filantropen in de Verenigde Staten die Business Week in zijn jongste uitgave heeft gepubliceerd.
Volgens Business Week heeft Gates tot dusver in totaal bijna 25 miljard dollar uitgetrokken voor of beloofd aan goede doelen. Dat geld is ondergebracht in de Bill and Melinda Gates Foundation, die onder meer levensbedreigende ziektes als aids en malaria bestrijdt en onderwijs stimuleert. Gates' totale vermogen wordt geschat op 46 miljard dollar.
Gates, die nog altijd zijn dagen bij Microsoft slijt, is veruit de grootste filantroop in de VS. Op grote afstand volgen de Intel-oprichter Gordon Moore en zijn vrouw Betty met 7,2 miljard dollar. Meesterspeculant George Soros is goed voor 4,7 miljard dollar.
Andere opvallende namen in de toptien zijn Michael Dell (1,2 miljard dollar), die aan de wieg stond van Dell Computer, en CNN-grondlegger Ted Turner (1,3 miljard dollar). Laatstgenoemde moet nog een groot deel van zijn belofte inlossen.