vrijdag, november 28, 2003

Hardloper smokkelde cocaïne Van onze verslaggever Rolf Bos UTRECHT - Hardlopen op nationaal topniveau en ondertussen cocaïneuit Guatemala naar Nederland smokkelen. Zo zag het leven van de Baarnse atleet Neals S. er de laatste jaren uit. Wegatleet testte op Bermuda zelf positief Gisteren begon de rechtszaak tegen de wegatleet die onder meer ten laste wordt gelegd dat hij lid is van een criminele organisatie. De sportman legde voor de rechtbank in Utrecht een gedeeltelijke bekentenis af. 'Maar die keer was ik er niet bij betrokken, toen was ik op trainingskamp.' Negen verdachten werden begin dit jaar aangehouden in wat door justitie de 'Tikal-zaak' wordt genoemd. Koeriers die in opdracht van Neals S. (29) en diens voortvluchtige broer Lars tot smokkel van cocaïne zijn aangezet, plus andere medeplichtigen. Ook zou S. xtc-pillen via Brussel naar Thailand hebben laten smokkelen. Ook de vader van S., Rob, in de jaren zestig en zeventig in Haarlem en het Gooi een bekend marathonloper, werd opgesloten. Vader Rob, die de laatste jaren zijn zoon trainde tot een verdienstelijke halve marathonloper (met tijden in de 1.04), verscheen niet voor de rechter. 'Te geëmotioneerd', zegt zijn advocaat. Neals S. gaf gisteren toe dat hij meerdere keren betrokken was geweest bij het smokkelen van cocaïne van Guatemala naar Nederland. Zelf vervoerde hij de waar in zogenoemde smokkelvesten niet, dat werd gedaan door koeriers die daar steeds zo'n tienduizend gulden voor kregen. S. ontkende dat hij bij terugkomst persoonlijk de smokkelvesten opensneed, hij zat alleen achter het stuur. Volgens de rechter werd de cocaïne soms in huize Strik versneden, 'in aanwezigheid zelfs van moeder Strik'. In het ouderlijk huis werden ook een alarmrevolver met patronen aangetroffenen valse bankbiljetten. Rondom het huis waren xtc-pillen begraven. Die pillen werden door justitie ook gevonden in bergplaatsen in de bossen bij Lage Vuursche. S. kon zich gisteren slechts een van die plaatsen herinneren. Wel gaf hij toe dat hij daar een vuurwapen voor medeplichtige André M., die eind vorig jaar werd gearresteerd, uit zou hebben opgehaald. De sportieve carrière van Neals S. kwam woensdag zijdelings ter sprake. Hij ontkende betrokkenheid bij een aantal smokkeltochten omdat hij destijds op trainingsstage was. Eind 2000 zat hij in het trainingskamp van Lornah Kiplagat in Iten, later, in maart 2001, trainde hij in Portugal. Ondertussen bleef hij in Nederland ook wedstrijden lopen. Hij was in 2001 de beste Nederlander bij de Twintig van Alphen en was vorig jaar de vierde Nederlander bij de Dam tot Damloop. Dit jaar wilde de atleet van GAC Hilversum, die niet wenste toe te treden tot de nationale wegselectie van Gerard Nijboer, zich aan zijn eerste marathon wagen. S. werd begin dit jaar op Schiphol aangehouden, na terugkomst van een wedstrijd op Bermuda, waar hij derde werd op de halve marathon. Het kwam woensdag in Utrecht niet ter sprake, maar na deze wedstrijd testte S. bizar genoeg zelf positief op cocaïne dat op de dopinglijst staat. Onduidelijk is of hij zelf gesnoven heeft, of dat de drug via zijn handen in zijn lichaam is terechtgekomen. De tuchtcommissie van de KNAU moet zich binnenkort nog over deze dopingzaak buigen, waarschijnlijk volgt een schorsing van twee jaar. In de nieuwe Wereld Anti-Dopingcode wordt een sporter die betrapt is op handel in doping zelfs voor het leven uitgesloten, maar deze code treedt pas volgend jaar in werking. De zitting tegen Neals S. en zijn medeplichtigen wordt vanmiddag voortgezet. Dan krijgt de atleet ook de horen welke straf tegen hem wordt geëist. De rechter doet twee weken later uitspraak.