dinsdag, november 04, 2003

Volgens Gaston Sporre, plaatsvervangend voorzitter van de centrale directie van Achmea Zorg, zal de sponsoring in het professionele voetbal drastisch teruglopen als Nederland zich niet plaatst voor de Europese titelstrijd in Portugal. "Ik voorzie dat de luchtbel volledig gaat leeglopen."

De voormalig formateur van het sectiebestuur, met zijn bedrijf al eens hoofdgeldschieter van een betaald voetbal organisatie, hield een informele peiling onder directieleden van andere grote bedrijven. "Men durft het niet meer aan. Ik zie het nog eerder gebeuren dat ze zich aansluiten bij kleinere sporten. Daar zijn wel atleten die de mensen nog aanspreken."

Sporre, in de jaren negentig voorzitter van FC Zwolle, ziet bij de internationals van Oranje een wat hij noemt "Ahold-syndroom". Zijn toelichting: "De jongens zijn onthecht van de werkelijkheid. De top van Ahold was onthecht van de eigen winkeltjes. Men denkt dat men alles kan maken. Het gaat volledig mis en het publiek pikt het niet langer."

Sporre vergelijkt de Ahold-top met de beste spelers van Oranje. "Ze begrijpen niet meer wat er in de gewone mensen omgaat. Worden nog boos ook als ze kritiek krijgen na een wanprestatie. De supporters zijn dat zat. Als Kluivert scoort is het goed, nu ziet men hem als een grootverdiener die te beroerd is om te werken." Dat vindt zijn weerslag op het bedrijfsleven.

Sporre: "Ik hoor van directieleden van grote bedrijven dat ze het niet meer aandurven wat in het profvoetbal te doen, terwijl ze door de economische terugval twee à driehonderd man moeten ontslaan. De firma's worden daar door het grote publiek op afgerekend."

Schotland

Eén uitweg is er nog, volgens Sporre. "Als Oranje de tweestrijd met Schotland wint, zal het Oranje-ondergoed wel weer uit de kast worden gehaald. Zo gaat dat nu eenmaal. Dat lijkt me de enige redding. Het zal de totale economie een injectie geven van misschien wel 500 miljoen euro. Ongetwijfeld gaat het voetbal daarvan meeprofiteren."

Liever ziet Sporre dat de bondscoach het over een andere boeg gooit. "Ik nodigde laatst Jan van Halst (gestopte voetballer), Bas van de Goor (volleyballer) en Gretha Smit (schaatster) uit om iets voor de gehandicaptensport te doen. Ze kwamen meteen, voor niets. Het publiek wil een Oranje met leuke, aardige spelers. Dan maar een wat lager verwachtingspatroon. Geen jongens meer die onmiddellijk na afloop eersteklas richting zon in Barcelona vliegen en zich verder nergens om bekommeren. En die opinie vindt zijn weerslag in de directiekamers.