dinsdag, november 04, 2003

en nog even een stukje milieu promotie (met dank aan onze Attoe die zo vriendelijk dit even door te mailen). Ik kan het namelijk wel waarderen zo'n treinstation vlakbij de Mookerheide.
Als ik over 13 maanden weer met de trein mag, dan zal ik de stoptrein naar Roermond nemen en dan even vriendelijk aan de handrem trekken als we langs Molenboek rijden :-)

Ludieke opening station Molenhoek op zaterdag 15 november

Wethouder van Verschuer van de gemeente Mook en Middelaar zal op zaterdagochtend 15 november om 11.00 uur op de kruising Stationstraat-Lindenlaan in Molenhoek de 'opening' van station Molenhoek verrichten. Deze ludieke opening komt voort uit de brief die zes milieu- en mobiliteitsorganisaties aan het KAN hebben geschreven, waarin zij hun ongenoegen uiten over het op de lange baan schuiven van station Molenhoek. Met de 'opening' vragen de organisaties opnieuw aandacht voor het belang van het station voor de regio.

U bent welkom om bij de opening aanwezig te zijn. In een brief aan het bestuur van het Knooppunt Arnhem Nijmegen vragen de Milieudefensie-afdelingen Mook, Heumen en Nijmegen, reizigersorganisatie Rover, de Vereniging Euregionaal Railvervoer (VIEV) en de Gelderse Milieufederatie het KAN alle mogelijke moeite te doen om Molenhoek aan een regiorailhalte te helpen. In een recent onderzoek van ProRail wordt de halte op de lange baan geschoven. Volgens de zes organisaties hebben de deskundigen te weinig gekeken naar het belang dat het station kan hebben voor Malden. Station Molenhoek bevordert volgens de organisaties de economische ontwikkeling van het hele gebied bezuiden Nijmegen. De halte zou ook een trekker zijn voor het toeristisch-recreatieve verkeer met de Mookerheide, de uitgestrekte bossen en de Mookerplas op een steenworp afstand.
Zelfs al zouden minder dan duizend reizigers per dag gebruik maken van het station, dan nog moeten de beleidsmakers en beslissers er volgens de briefschrijvers alles aan doen om station Molenhoek mogelijk te maken. Veel nieuwe stations hebben immers een aanlooptijd nodig voordat ze rendabel worden. De organisaties vinden dat het station Molenhoek gepromoveerd moet worden tot de ruggengraat van het openbaar vervoer in deze omgeving. Een treinhalte met goede busaansluitingen zou volgens Milieudefensie, Gelderse Milieufederatie en de reizigersorganisaties in Molenhoek zeer kansrijk zijn.
Het kan er bij hen ook niet in dat een station in Molenhoek te duur uit zou pakken en dat de halte niet in te passen valt in de bestaande dienstregeling op het spoortraject Nijmegen-Venlo. In Lent is het immers ook gelukt om een station te verwezenlijken op een hoog gelegen talud en langs een razend drukke spoorlijn. De opening zal voorafgaan worden door een kort woordje van een der initiatiefnemers, waarna wethouder van Verschuer het stationsbord "MOLENHOEK" zal onthullen en eveneens het woord richt tot het publiek. Daaronder zal in woord en beeld uiteengezet worden hoe station Molenhoek er volgens de genoemde organisaties uit moet komen te zien.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de volgende personen:
- Arthur Hofstad, Gelderse Milieufederatie,
- Guus Leussink, Rover Arnhem-Nijmegen