vrijdag, november 14, 2003

Er is wederom een broodje-aap-verhaal ontzenuwd:
‘s Avonds laat iets eten, heeft geen invloed op het lichaamsgewicht. Zo hebben Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Oregon ontdekt.
Een onderzoek met vrouwelijke apen heeft geen verband aangetoond tussen het tijdstip van eten en het lichaamsgewicht. Kort gezegd: wanneer je het diner uitstelt naar later op de avond, kom je hier niet van aan.
De studie was in eerste instantie bedoeld om te achterhalen welk effect hormonen hebben op het lichaamsgewicht. Bij 19 van de 47 apen werden de eierstokken verwijderd. Het resultaat was dat zowel het niveau oestrogeen als progesteron daalde. Ongeveer op dezelfde wijze als wanneer een vrouw in de menopauze belandt. Daarbij gingen de apen die het zonder eierstokken moesten doen meer eten en hierdoor vlogen de kilo’s eraan.
Het was tijdens de observatie van deze apen dat de onderzoekers nog iets anders ontdekten. De meeste apen aten ’s avonds of ’s nachts, zo hielden de wetenschappers bij. Zodoende wisten ze een link te leggen tussen wanneer de apen aten en hoeveel ze in lichaamsgewicht toenamen. De conclusie was dat apen niet meer of minder aankwamen als ze laat op de avond aten, als dat ze deden als ze overdag iets namen. Het komt er eigenlijk op neer dat de inname van calorierijk voedsel op ieder moment van de dag schadelijk is.