maandag, mei 05, 2003

Het probleem voor de inwoners van Kloosterhaar, die afgelopen vrijdagavond massaal probeerden een gezin uit het dorp te verdrijven, die een huis belegerden, daar een fiets door de ruit wierpen en die zich pas na charges van zestig man mobiele eenheid lieten verwijderen, is dat ze eigenlijk té netjes zijn.

En dat is geen ironie, zegt Gerrit Teunis, directeur van woningbouwvereniging Beter Wonen in Hardenberg, waar Kloosterhaar deel van uitmaakt. ,,De mensen in deze buurt hebben héél lang, héél veel geslikt'', zegt Teunis. ,,Wat er vrijdag gebeurd is, was een eruptie.''

De middag van de volksoploop had meneer Hendriksen, zesenvijftig jaar oud, iets gedurfd wat de buurt al lang niet durfde. Hij ging verhaal halen. De 31-jarige vriend van de hoofdhuurster had zijn fiets gestolen en die wilde hij terug. Meneer Hendriksen beklaagde zich, er kwam ruzie van, en toen sloeg de vriend van de hoofdhuurster hem. De politie werd gebeld en kon bij aankomst nog net zien hoe Hendriksen buiten in elkaar zakte. Een hartinfarct. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Sectie moet nog uitwijzen of mishandeling bijdroeg aan zijn overlijden, zegt de politie.

De man die de klappen gaf is aangehouden. Het huis wordt gehuurd door een moeder die er met vier kinderen woonde. Zij komt uit een keurige familie in de buurt, hoor je van hoog tot laag in het dorp. Al zijn een paar van haar kinderen onder toezicht van de rechter geplaatst - persoonlijk gaf zij geen problemen. Die kwamen van haar vriend en diens broer. Zij zorgden al zeker een jaar voor forse overlast in de buurt. Dat ze vaak dronken waren, waarna ruzies en geluidsoverlast volgden, was tot daaraantoe. Dat ze zomaar aanbelden in de buurt, en dan om een krat bier vroegen, of dat ze even hun telefoon bij je wilden opladen, was ook niet leuk. Maar dat ze ronduit intimiderend en bedreigend werden tegen buurtbewoners die daarvan iets wilden zeggen, was niet meer te harden.