vrijdag, mei 30, 2003

Voormalig D66-minister van Volksgezondheid Borst wordt vrijdag uitgeroepen tot niet-roker van het jaar. Ze krijgt die titel van antirookvereniging Clean Air Now (CAN). De organisatie begint vrijdag een campagne voor rookvrije sportkantines. Volgens CAN heeft de voormalige minister de titel te danken aan haar inspanningen om de Tabakswet aan te scherpen. Met de benoeming en de start van de campagne voor rookvrije sportkantines neemt de vereniging een voorschot op de Wereld Niet Roken Dag die zaterdag plaatsvindt. CAN wil dat alle Nederlandse sportkantines vanaf 2004 rookvrij zijn. In de kantines van ruim 2000 binnensportinstellingen geldt al sinds 1990 een rookverbod. Volgens de vereniging wordt dit echter massaal overtreden.
Vijf organisaties, waaronder de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds en de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro), voeren zaterdag gezamelijk actie om het roken uit films te weren. De organisaties dringen er bij de overheid op aan geen subsidies meer te verstrekken aan cineasten die rokende acteurs in hun films opvoeren. Het rookverbod moet gelden voor films die bestemd zijn voor publiek jonger dan zestien jaar. De organisaties vinden tevens dat roken, net als grof taalgebruik en geweld, als ongewenst gedrag in de kijkwijzer kan worden opgenomen.
De actievoerders richten zich op de filmbranche omdat films een grote invloed op het gedrag van jongeren zouden hebben. "Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat jongeren die hun idolen in films zien roken, zes keer zoveel kans hebben om rookverslaafd te worden", aldus Stivoro.
De belangenorganisaties hebben de Nederlandse bioscopen opgeroepen om hun gebouwen op Wereld Niet Roken Dag tot rookvrije zone te verklaren. Ook is de bioscopen gevraagd vaker rookvrije dagen in te stellen.