maandag, mei 12, 2003

Een 24-jarige man uit Dongen hangt tbs met dwangverpleging boven het hoofd omdat hij het personeel van een plaatselijke supermarkt tot wanhoop drijft. De man, D.A. (Aslan) kwam in februari en maart vrijwel dagelijks koffiedrinken bij een filiaal van de Konmar. Ook kwam hij op plekken in de supermarkt die voor klanten zijn verboden.
De man werd een winkelverbod opgelegd. Dat kon hem echter niet van zijn gewoonte afhouden. "Ik heb toch net als iedereen het recht om daar een kopje koffie te drinken", verklaarde hij maandagmiddag bij de rechtbank in Breda, waar hij terecht stond voor meervoudige huisvredebreuk.
De Dongenaar wordt ook beschuldigd van diefstal van een amandelbroodje en het vernielen van een koffiebekerhouder in dezelfde supermarkt. Ook betrad hij ruimtes in de supermarkt waar hij niet mocht komen. Verder bedreigde hij bij zijn aanhouding een agente in Breda.
"Gezien de ernst van de feiten lijkt het misschien vreemd om tbs met verpleging te eisen", gaf officier van justitie D. Jeras toe. Maar hij verwees naar een psychiatrisch rapport waaruit blijkt dat de Dongenaar zonder langdurige behandeling zo goed als zeker door zal gaan met zijn gewoonte. De kans dat de man zal meewerken aan een vrijwillige behandeling is klein, want hij vindt zelf dat hij niet ziek is.
De advocaat van de verdachte, G. Woodrow, vindt tbs met verpleging een te drastisch middel en pleitte voor een behandeling op vrijwillige basis.