woensdag, mei 07, 2003

Een criminele verslaafde veelpleger richt jaarlijks voor 487.500 euro aan maatschappelijke schade aan. Dat blijkt uit cijfers in het jaarverslag van de Regiopolitie Utrecht over 2002. Het bedrag is gebaseerd op een onderzoek onder driehonderd criminele verslaafden in de Utrechtse binnenstad.
De politie kwam op het bedrag door allereerst te berekenen hoeveel geld een gemiddelde verslaafde nodig heeft om zijn dagelijks behoefte van tien bolletjes van 0,1 gram harddrugs te kunnen kopen. Dat is 65 euro. Om dit bedrag te kunnen betalen moet de junk voor 650 euro aan spullen stelen. Dit omdat heling ongeveer een tiende van de nieuwwaarde oplevert.
Gemiddeld pleegt een junk zes inbraken of diefstallen per dag om dat bedrag te halen. Uitgaande van driehonderd 'werkdagen' per jaar steelt hij dus spullen ter waarde van 195.000 euro. Worden daar bijkomende kosten bij opgeteld, zoals onder meer de braakschade en de kosten van politie en verzekeraars, dan komt het totaalbedrag uit op bijna een half miljoen euro, aldus de rekensom van de politie.