woensdag, mei 21, 2003

De regiopolitie Gelderland-Zuid doet te lang over het afhandelen van klachten van burgers. De Nationale Ombudsman heeft het korps daar deze week opnieuw voor op de vingers getikt. De Ombudsman stelde ditmaal een klager in het gelijk, die in 2000 aangifte wilde doen van beschadiging van zijn auto. De politie wilde die aangifte niet opnemen en weigerde een onderzoek in te stellen. Volgens de klager kon hij daardoor de geleden schade niet claimen bij eventuele daders. Hij diende een klacht in over zjn behandeling en stelde de politie aansprakelijk voor de kosten. Daarna duurde het bijna twee jaar voor de politie de schadeclaim definitief afwees. In november 2001 gaf de politie wel toe dat de man onzorgvuldig was behandeld toen hij aangifte wilde doen. Volgens de Ombudsman heeft de klachtafhandeling veel te lang geduurd, aangezien daarvoor een termijn van tien tot veertien weken staat. Ook zijn er formele fouten gemaakt tijdens de klachtenprocedure. De Ombudsman wijst het Nijmeegse korps al sinds de jaren negentig op deze onzorgvuldige werkwijze. Ook in eerdere gevallen kreeg de politie het verwijt dat haar klachtenprocedure ongewoon lang duurt.