maandag, mei 05, 2003

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft dit weekeinde een oproep gedaan aan alle aandeelhouders om in opstand te komen tegen de excessieve beloning van topmannen.


Buffett, de rijkste man ter wereld na Microsoft-oprichter Bill Gates, waarschuwde op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van verzekeraar Berkshire Hathaway dat Amerikaanse topmanagers alleen maar geïnteresseerd zijn in wat zij verdienen. ,,En u, de eigenaren, zullen daar aan tegenwicht moeten bieden anders zult u krijgen wat we de laatste 20 jaar kregen: een enorme scheefgroei tussen de beloning van medewerkers aan de top en op de werkvloer, en een scheiding tussen bestuurders en aandeelhouders die hen het geld verstrekken: Dus, aandeelhouders, verzet u!'' Hij deed met name een beroep op grote professionele aandeelhouders als verzekeraars en pensioenfondsen.

Volgens Buffett is de afgelopen vijf jaar de beloning van Amerikaanse topbestuurders meer ontspoord dan de volle honderd jaar daaraan voorafgaand. ,,Er is een verhuizing van rijkdom geweest die we nooit eerder zagen.'' Buffett verzet zich ook tegen de mate waarin adviseurs worden betrokken bij de beloning van bestuurders: ,,Ik heb nog nooit een consultant gezien die binnen kwam en zei: 'we gaan de beloning van deze kerel terugbrengen'of 'we moeten van deze bobo afkomen'.''

In Nederland schermden de commissarissen van ING onlangs met een geheim rapport dat zou aantonen dat de bestuurders van de bank- en verzekeringsinstelling te weinig verdienen. Daarom wil het concern de beloning van de top met circa 60 procent optrekken.

Het verzet op Nederlandse aandeelhoudersvergaderingen tegen beloningsplannen is tot nu toe zeer beperkt. Op de jaarvergadering van Konklijke/Shell was wel kritiek te horen op een nieuw beloningsplan, maar de aandeelhouders gingen toch akkoord.