maandag, mei 19, 2003

Endocrinologen van het Long Island College Hospital in New York hebben ontdekt dat diabetes type 2, de explosief toenemende vorm van suikerziekte die tot voor kort werd aangeduid als 'ouderdomssuiker', berust op te weinig of slecht functionerende mitochondriën. Deze cellen zijn de energiecentrales van het lichaam. Dagelijks hardlopen is volgens onderzoeksleider dr. Edmund
Giecherich een prima methode om die energiefabriekjes voor vroegtijdige sluiting te behoeden. In het tijdschrift Science van 16 mei leggen Giecherich en collega's uit dat het spierweefsel van mensen die insulineresistent zijn - en die daardoor de glucose in hun bloed niet optimaal kunnen benutten - altijd relatief veel vet bevat. Ook als ze niet overduidelijk dik zijn. 'We weten al lang dat zulk 'vet' spierweefsel een slecht teken is, maar het was onduidelijk of die vetcellen zelf de glucosehuishouding frustreren, of dat ze een teken zijn van een onderliggend probleem. Of beide. Ons onderzoek heeft aangetoond
dat er in elk geval óók een stevig onderliggend probleem is. Mensen met veel vet in het spierweefsel blijken zonder uitzondering een fors verlaagde mitochondriale activiteit te hebben. Dat betekent dat hun vermogen om glucose en vet via oxidatie om te zetten in energie drastisch is beperkt.' De endocrinologen menen dat hun ontdekking de weg vrij maakt voor compleet nieuwe farmacologische strategieën om de pandemie van diabetes type 2 in te dammen. Giecherich: 'Maar het is onwaarschijnlijk dat we op korte termijn een pil vinden die zo effectief is als dagelijks hardlopen, fietsen of zwemmen. Dat blijkt het aantal mitochondrieën en hun activiteit spectaculair te verhogen.' De waarde van aerobe lichaamsbeweging als preventief middel tegen tal van welvaartsziekten wordt regelmatig bevestigd. Voor de Zweedse artsenvereniging was dat twee jaar geleden aanleiding om fysieke activiteit tot serieus therapeutisch instrument te verheffen. 'Aanvankelijk was de scepsis bij veel collega's groot, maar aan een doktersrecept blijkt nog een ouderwetse autoriteit te kleven,' zegt een woordvoerder. 'Als ik "1 x daags 45 minuten hardlopen" voorschrijf - en dat doe ik een paar keer per week - kopen de meeste mensen in elk geval een paar loopschoenen.'