donderdag, oktober 02, 2003

Bernard Lagat is vrijgesproken in de dopingzaak die hem voor twee jaar aan de kant dreigde te houden. De Keniaanse 1500-meterloper zou zijn betrapt op epo-gebruik, maar dat bewijs werd niet afdoende geleverd. De internationale atletiekfederatie IAAF verklaarde Lagat woensdag derhalve met onmiddellijke ingang weer startgerechtigd. De 28-jarige Keniaan miste door deze onverkwikkelijke affaire de wereldkampioenschappen in Parijs en de tweestrijd met de Marokkaanse wereldkampioen Hicham el Guerrouj. De nationale bond liet Lagat buiten de selectie.
De gerehabiliteerde atleet zei niemand toe te wensen wat hij de afgelopen tijd heeft meegemaakt. "Ik ben buitengewoon blij dat nu duidelijk is geworden dat ik nooit verboden prestatiebevorderende middelen heb gebruikt. Dat zal ik ook nooit doen, want ik ben fel gekant tegen doping in de sport." "De afgelopen weken heb ik het heel moeilijk gehad met die positieve A-test. Het betekende niet alleen dat ik mijn vak niet kon uitoefenen en het WK moest missen, maar ook dat mijn naam in de media werd verbonden met drugmisbruik en vals spel. Het leek of er geen ander nieuws was in Kenia. Verschrikkelijk.
Ik roep de IAAF op deze testmethode voor epo te verbieden opdat er niet meer onschuldige slachtoffers vallen." Lagat zei dat hij naar de Verenigde Staten terugkeert. Hij neemt nog een dag of wat de tijd om fysiek en mentaal bij te komen van alle commotie en hervat dan de training die volgend jaar moet leiden tot olympisch succes in Athene. De dopingaffaire krijgt waarschijnlijk nog wel een nasleep. Lagats Duitse advocaten Michael Lehner en Wolfgang Kreissig gaan uitzoeken of ze juridische actie gaan ondernemen voor loonderving en/of smartengeld.