zondag, oktober 05, 2003

Rockband Hell On Earth heeft een internetconcert en de daarbij behorende zelfmoord van een ongeneeslijk zieke fan uitgesteld. Dat liet de band op hun website weten.
Een rechter in de Amerikaanse staat Florida besloot vrijdag het popconcert met beelden van de zelfmoord te verbieden. Gouverneur Jeb Bush kondigde aan de bandleden te vervolgen voor hulp bij zelfdoding.
Zanger Billy Tourtelot zei in september dat de band had ingestemd met het verzoek van de fan om op het podium te sterven, omdat Hell On Earth “achter het recht om waardig te sterven staat”.
De zieke fan wilde met zijn daad de aandacht vestigen op de wens van doodzieke mensen om waardig te sterven. Hij schreef in een verklaring dat hij de voorkeur zou geven aan euthanasie onder toezicht van een arts. “Maar tot de wet verandert moeten mensen als ik blijven lijden of er zelf een eind aan maken”. Volgens de Amerikaanse wetgeving is hulp bij zelfmoord strafbaar.
Het State Theater in Saint Petersburg in Florida, waar het concert afgelopen zaterdag zou plaatsvinden, laste het optreden echter af. De band besloot dat het concert via hun website te volgen zou zijn vanaf een geheime locatie. De beelden zouden afgewisseld worden met de zelfmoordbeelden, vanaf een andere geheime locatie. Na de uitspraak van de rechter besloot de band het ’gezamenlijke optreden’ een week uit te stellen.