zondag, oktober 12, 2003

De onvolledige en onjuiste informatie van prins Johan Friso en zijn verloofde Mabel Wisse Smit over de relatie die zij begin jaren negentig had met topcrimineel Klaas Bruinsma, heeft het vertrouwen tussen het paar en de regering geschaad. Daarom heeft het kabinet besloten geen toestemmingswet in te dienen voor hun huwelijk. Dat schrijft premier Balkenende in een ongebruikelijk harde brief aan de Tweede Kamer als motivering van het niet indienen van de toestemmingswet voor het huwelijk. Friso en Wisse Smit nemen zelf alle schuld op zich voor het ,,onvolledig en onjuist'' informeren van premier Balkenende en koningin Beatrix. Volgens de premier gisteren tijdens een persconferentie is de affaire ,,niet goed voor het koninklijk huis, maar het woord crisis zou ik niet in de mond willen nemen''. Hij zei te hopen dat de rust rond het koningshuis snel zal terugkeren. De Tweede Kamer heeft met instemming gereageerd op het kabinetsbesluit. Alle fracties noemen het besluit ,,onvermijdelijk''.