dinsdag, oktober 21, 2003

De Amerikaanse topatleten Marion Jones, Tim Montgomery en Kelli White zullen spoedig voor een federale rechtbank verschijnen. Zij moeten helderheid verschaffen over hun betrokkenheid bij het grote dopingschandaal in de Verenigde Staten, waarbij een nieuw anabole steroïde is ontdekt.
Jones won op de Olympische Spelen in Sydney 2000 vijf medailles, waarvan drie gouden. Haar partner Montgomery is de wereldrecordhouder op de 100 meter sprint. White werd afgelopen augustus wereldkampioene op zowel 100 als 200 meter.
Zij moeten getuigen in een justitieel onderzoek naar BALCO, een bedrijf dat voedingssupplementen maakt en de spil lijkt in een grote samenzwering van Amerikaanse wetenschappers, coaches en mogelijk honderden atleten. Zij hebben vermoedelijk volop geëxperimenteerd met het chemische anabole preparaat tetrahydrogestrinone (THG), dat onlangs door het Amerikaanse antidopingbureau USADA is getraceerd.