vrijdag, oktober 24, 2003

Het gebruik van tetrahydrogestrinon (THG) kan Dwain Chambers duur komen te staan. De 25-jarige Britse sprinter, Europees recordhouder op de 100 meter (9,87), verliest als hij schuldig wordt bevonden aan het gebruik van het nieuwste spiersversterkende middel zijn belangrijkste sponsors.
Het dagblad The Sun meldde donderdag dat deze geldschieters het contract zullen verscheuren als Chambers ook bij de contra-expertise positief wordt bevonden en voor twee jaar aan de kant komt te staan. Het gaat om een bedrag van 2 miljoen pond (2,91 miljoen euro).
Chambers' advocaat bevestigde woensdag dat de atleet bij een controle in Saarbrücken is betrapt op THG, maar zei erbij dat er van bewust gebruik absoluut geen sprake is. UK Sport, de Britse olympische sportkoepel, heeft nu gevraagd de vier urinemonsters die Chambers afgelopen zomer bij verschillende evenementen heeft afgestaan, opnieuw te onderzoeken.
Mocht Chambers worden bestraft, dan raakt de Britse estafetteploeg de zilveren WK-medaille op de 4x100 meter kwijt. In dat geval schuift het Nederlandse kwartet, aangevoerd door veteraan Troy Douglas, in de Parijse eindrangschikking op naar de derde plaats. De Nederlanders landden net naast het erepodium. De finaleplaats was overigens al een aangename verrassing.