donderdag, oktober 30, 2003

Via de site van de gemeente Urk is een halfjaar lang geheime, interne informatie bereikbaar geweest. Het lek was het gevolg van een systeemfout in het zoeksysteem van de website, zo bevestigde een gemeentewoordvoerder donderdag.
Bij zoekopdrachten van bezoekers van de internetsite werd onbedoeld ook het interne computersysteem van de gemeente Urk gedeeltelijk doorgespit. Daardoor kwam er ook geheime informatie tussen de zoekresultaten. De gemeente heeft de lekken na deze ontdekking meteen gedicht.
Bereikbaar waren zo onder meer de notulen van besloten vergaderingen en de verslagen van managementsvergaderingen, waarbij ook het lief en leed van medewerkers aan bod komt. 'Gelukkig hebben we het daar alleen in algemene zin over bijvoorbeeld ziektegevallen', zei de gemeentewoordvoerder.
Urk zoekt uit bij welke zoekopdrachten het is misgegaan en welke geheime informatie is weergegeven. De gemeente gaat er vanuit dat de fout voldoende is hersteld. 'Vermoedelijk is het lek bij de koppeling van ons interne computernet aan het internet over het hoofd gezien. Dat is vervelend en had niet mogen gebeuren.'