maandag, oktober 20, 2003

nu.nl/sport | Nederlands record marathon verbeterd: "De onbekende Keniaanse atleet William Kipsang heeft zondag de 28e marathon van Amsterdam gewonnen. Hij deed dat in een nieuw parcoursrecord van 2.06.38 officieus.

Kamiel Maase finishte als zesde in een nieuw Nederlands record van 2.08.31. Hij liep na 23 jaar het oude record van Gerard Nijboer van 2.09.01 uit de boeken.
Kipsang behoorde vooraf zeker niet tot de favorieten. Hij liep zijn eerste marathon. Na ruim 30 kilometer snelde hij uit de kopgroep en kreeg alleen zijn landgenoot Felix Limo mee. Het duo liep uit en maakte er in het Olympisch stadion nog een mooie sprint van. Limo eindigde in 2.06.42 ook nog onder het oude parcoursrecord van Fred Kiprut (2.06.47).
Maase liep een puike marathon. Hij zat voortdurend goed op schema en kende nauwelijks grote problemen. De laatste kilometers vielen hem zwaar en verloor hij wat van zijn winstmarge op Nijboers tijd, maar hij hield uiteindelijk een halve minuut over."