dinsdag, oktober 21, 2003

weer een bewijs dat er in de EU slimmere mensen rondlopen dan in het Vaticaan :-)
-----------------
De Europese Commissie heeft dinsdag kritiek geuit op de opvatting van diverse rooms-katholieke kerkleiders dat condooms geen bescherming bieden tegen besmetting met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. Volgens het dagelijks bestuur van de Europese Unie bestaat voor die bewering geen wetenschappelijke basis.

'Condooms zijn deel van de oplossing. De veroordeling van condooms is deel van het probleem', stelde Europees commissaris Nielson (ontwikkelings- en humanitaire hulp) in een verklaring. De scherpe verklaring noemde het Vaticaan of zijn functionarissen niet bij name.
Maar het was duidelijk dat Nielson daarmee de Colombiaanse Curiekardinaal Alfonso Lopez Trujillo, hoofd van de pauselijke raad voor het gezin, van repliek diende. Die beweerde vorige week zondag in een BBC-televisieprogramma dat het HIV-virus zo klein is dat het gemakkelijk door een condoom kan dringen. Gezondheidsautoriteiten moeten volgens de kardinaal waarschuwen tegen het gebruik van condooms, net zoals ze roken proberen te ontmoedigen.
EU
Ook EU-commissaris Busquin (onderzoek en ontwikkeling) verwerpt de uitspraken van Trujillo. Het is volgens hem wetenschappelijk bewezen dat condooms de beste manier zijn om besmetting met HIV te voorkomen.
De Nederlandse belangenorganisatie voor homoseksuelen COC noemde de uitspraken van de kardinaal vorige week 'immoreel'. D66 wilde dat minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken de pauselijk ambassadeur (nuntius) in Nederland ter verantwoording roept voor de gewraakte uitlatingen. Bisschop Muskens van Breda vond de opvatting over condooms "ongenuanceerd".