vrijdag, oktober 31, 2003

De stroomstoring die donderdag 20.000 huizen in de Zweedse stad Malmo trof, is vermoedelijk veroorzaakt door een eruptie op de zon. Dat heeft stroommaatschappij Sydkraft vrijdag meegedeeld.
Door de eruptie bereikte een krachtige geomagnetische storm de aarde, die de storing tot gevolg had. Donderdag deed zich dat verschijnsel voor de tweede keer in drie dagen voor. Kort daarvoor hadden wetenschappers al gewaarschuwd voor storingen aan satellieten, communicatie- en navigatiesystemen en elektriciteitscentrales.
Een geomagnetische storm ontstaat door een ontploffing op de zon, waardoor een wolk van elektrisch geladen deeltjes vrijkomt. De zonnewind, door de zon uitgestoten gas, blaast die richting aarde. Daar wekt de storm elektrische stromen op die het aardmagneetveld verstoren.