zondag, oktober 12, 2003

De 43-jarige Anja Loos die afgelopen maandagavond in Amsterdam om het leven is gebracht, had niets gestolen uit de Dirk van den Broek supermarkt aan het Marie Heinekenplein.


Dat verklaarde de Amsterdamse hoofdofficier L.de Wit gisteren op een persconferentie. Hij hecht er aan te stellen dat het niet ging om het de wet in eigen hand nemen van het winkelpersoneel, maar om ,,een extreme vorm van zinloos geweld in het publieke domein''.

Zoals het onderzoek er nu voorstaat valt met zekerheid vast te stellen dat een medewerker van Dirk van den Broek de vrouw signaleerde met een doorzichtige plastic tas waarin een blikje bier zat. In de veronderstelling dat de vrouw het bier zonder te betalen had meegenomen, volgde de medewerker de vrouw naar buiten. Daar vroeg hij haar of hij in haar tas mocht kijken. Andere medewerkers volgden.

Om te bewijzen dat zij voor het bier had betaald toonde zij haar kassabon. Dat ze de betaling ook daadwerkelijk had verricht bleek later uit bestudering van de videobeelden. Loos stond volgens de hoofdofficier ook niet te boek als veelpleger. Nadat zij haar bon had getoond, bood de medewerker zijn excuses aan.

Op dat moment, aldus de hoofdofficier, voegde zich een man of vijf à zes zich bij de groep om Loos, die dan uit acht à negen mannen bestaat. Het slachtoffer begon vervolgens te schelden, volgens de hoofdofficier onder andere over de etnische afkomst van haar belagers. Volgens De Wit waren de aangehouden verdachten ,,overwegend'' van Marokkaanse komaf.

Een belager gooide met een stoel die buiten stond. Volgens enkele verklaringen gooide Anja Loos de stoel terug. Niemand werd hierbij geraakt. Een van de mannen ,,vloert'' haar, aldus De Wit. Volgens ,,meerdere verklaringen'' begonnen vervolgens een of meer personen op de op de grond liggende vrouw in te schoppen. ,,Dit duurt anderhalf à twee minuten. Daarna gaat de groep terug richting Dirk van den Broek. De daders lachen, schreeuwen en joelen''.

De groep bestond uit medewerkers van de supermarkt die aan het werk waren, medewerkers die geen dienst hadden en een paar mannen die op dat moment in de winkelpassage aanwezig waren. Zes verdachten zitten vast. Een man heeft bekend geschopt te hebben. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.