maandag, april 14, 2003

Computerfabrikant Apple oriënteert zich op nieuwe inkomstenbronnen. Het Amerikaanse bedrijf heeft, voor de exploitatie van online-muziek, zijn oog laten vallen op de muziekactiviteiten van het Franse mediaconcern Vivendi Universal. De Los Angeles Times maakte vrijdag voor het eerst melding van gesprekken tussen Apple en Vivendi. Verschillende media berichtten het afgelopen weekeinde dat de onderhandelingen in een cruciale fase zitten. De betrokken bedrijven ontkenden noch bevestigden de berichten, maar volgens ingewijden willen de Amerikanen voor het eind van deze maand de knoop hebben doorgehakt. De Vivendi-dochter Universal Music is een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld. Ze heeft bekende sterren als Eminem, Shania Twain, U2 en Bon Jovi onder contract.
Apple kan de muziekrechten van Universal Music mogelijk goed gebruiken. Het concern fabriceert onder andere de mp3-speler iPod, die volgens Apple een succesnummer is. Verder rust Apple zijn computers steeds meer uit met multimedia-mogelijkheden (muziek, films). Apple zou 5 tot 6 miljard dollar willen uittrekken voor Universal. Vivendi kan het geld goed gebruiken om zijn schuldenlast te verminderen. Die bedroeg eind vorig jaar 12,3 miljard euro, vooral het gevolg van talrijke overnames in de jaren '90.